Schipperskind Feia

Ik ben Feia en ben bijna 9 jaar oud. Mijn hele leven ben ik al schipperskind op de Zuiderzee.
En ik hou van zeilen! Tijdens de zeiltochten help ik buiten (sturen en kluivermaatje) en ben ik bij mijn moeder daar help ik in de keuken.

Soms ben ik in mijn kamer een boek aan het lezen.

Komt u ook een keer bij ons zeilen laat het ons dan weten.

liefs Feia

 

 

Zeilend borrelen en BBQ voor anker

We hebben deze zomer nog wat plek voor bedrijfjes die een mooie avond bij ons willen borrelen, zeilen en dineren. Fijn na het werk inschepen in Monnickendam met een glas prosecco en dan trossen los en zeilen hijsen. Vrijdagavond 31 mei of 14 juni 2019 bijvoorbeeld! Een mooi alternatief: de VRIJMIBO op het water. Ook zin in een avond varen en borrelen met een lekker BBQ of dag zeilen op het IJsselmeer met het team of met vrienden? Bel met Pilou en Arnold 0653676549
Avond voor anker Zuiderzee

Avond voor anker met de Zuiderzee

Sunset op het water

Sunset op het water

Nieuwe scheepshond op de Zuiderzee

Op 4 januari hebben wij de pup Skip opgehaald. Het is een IJslandse hond en lijkt een beetje op onze vroegere hond Boris.
Het is al een echt schippershondje: hij hijst de zeilen al voordat je het weet.

Liefs Feia (8), schipperskind

Scheepshond Skip

Scheepshond Skip

Skip trekt touw

Skip trekt touw

 

De meezeildagen staan weer op de site

 

Zomer dag meezeilen op de Gouwzee aan boord van de tjalk Zuiderzee

Zomer dag meezeilen op de Gouwzee

Leuk om iemand cadeau te doen: een dag zeilen op onze tjalk Zuiderzee, in 1905 gebouwd. Het schip voldoet, na een intensieve onderhoudsperiode, weer aan alle keuringseisen van de scheepvaartinspectie (die al een aantal keer van naam veranderd is).
De data voor de meezeiltochten zijn geprikt, dus meld je aan om een dag mee te zeilen op de Zuiderzee!

Data meezeilen op het IJsselmeer in 2019

Vaartijd van 10 tot 16 uur – Afvaart Monnickendam
– Paaszondag 21 april
– Hemelvaartsdag donderdag 30 mei
– Pinkstermaandag 10 juni
– Zondag 30 juni
– Zondag 7 juli
– Zondag 18 augustus
– Zondag 25 augustus

Data meezeilen op de Waddenzee in 2019

Zaterdag 13 juli 2019 van 9.30 tot ca 17 uur – Afvaarthaven Den Oever
Zondag 14 juli 2019 van 10.30 tot ca 18 uur – Afvaarthaven Den Oever

Zuiderzee op de werf

Zuiderzee op de werf in Zaandam

Zuiderzee op de werf

Het was een stormachtige week met meer water van boven dan van onder… Ze zit weer in de verf, meer onderwater dan bovenwater (en ligt weer te water)…. Klaar voor de lente! Althans…. nog een paar kleine klusjes op de to do lijst.

 

Bedrijfsuitje zeilen op het IJsselmeer – Heerlijk uitwaaien met het hele team!

Een frisse wind voor het team! Een middag of avond varen en uitwaaien op het water. Mooi uitzicht, lekker eten en een prachtig traditoneel schip. Ons meestgeboekte arrangementen? Een middag zeiltocht met BBQ of Tapas of een hele dag het water op met de boot! Ook leuk om op Zoover te lezen wat andere gasten over de Zuiderzee zeggen. Kijk hier voor de personeelsuitjes varen en bedrijfsuitjes met onze tjalk.
Bedrijfsuitje zeilen op het IJsselmeer uit Monnickendam

Bedrijfsuitje zeilen op het IJsselmeer uit Monnickendam

Volendam, een bezoekje waard

Klederdracht
De specifieke lokale cultuur van het dorp is een van de reden waarom Volendam een favoriete toeristen attractie is. Vooral de Volendamse klederdracht, een van de best bewaarde drachten van Nederland, springt in het oog. In het dagelijks leven zie je de klederdracht steeds minder, maar een kleine minderheid draagt het nog steeds. Je zult al gauw horen dat de Volendammers een echt eigen dialect spreken. Opmerkelijk is dat daar waar omliggende dorpen en steden toch voornamelijk protestants zijn, Volendammers zijn veelal rooms-katholiek. Een ander gevolg van jaren lange isolatie.De Dijk
De Dijk, die aan de haven ligt, is absoluut de populairste attractie van het vissersdorp. Deze Dijk staat vol met terrasjes, restaurants en souvenirwinkeltjes en van boven zijn er prachtige uitzichten over de haven en het IJsselmeer. Het aflopen van de Dijk is voor vele Volendammers nog een favoriete bezigheid en een oude traditie. De haven zelf ligt vol met vissersboten en pleziervaartuigen. En natuurlijk ook met traditionele zeilschepen, die klaar liggen voor prachtige tripjes over het IJsselmeer.

Het centrum van Volendam, ook wel het Doolhof genoemd, staat vol met oude visserswoningen en is eveneens een bezoek waard. De smalle en kleine straatjes bieden een interessante kijk in het leven van honderd jaar geleden.

Toerisme
Het kan niet worden ontkend dat Volendam toeristisch is. Desalniettemin is het heerlijk om tijd in de voormalige ‘Parel van de Zuiderzee’, hoe Volendam vroeger werd genoemd, door te brengen. Een rondje langs het water en de haven maken, een visje happen op de Dijk en genieten van de traditionele atmosfeer. Al met al is een bezoek aan het unieke vissersdorp is een absolute aanrader. In het dorp zelf en haar directe omgeving kunnen vele verschillende overnachtingsmogelijkheden gevonden worden, van camping tot hotel en van bed & breakfast tot vakantiehuis.

Neem voor meer interessante vakantie en recreatie ideeën en tips eens een kijkje op de site van de VVV.

Recept verse Pesto

Een explosie van smaken. En het ruikt zo heerlijk!
Een heerlijke verse pesto maak je volgens echt authentiek Italiaans recept met een vijzel. Nu vind ik dat altijd wat veel werk, dus gebruik ik de staafmixer (ssst, niet doorvertellen, ik heb Italiaanse voorouders). Pesto is natuurlijk heerlijk door de pasta. Ik maak het ook als ik een Italiaans buffet voor onze gasten op tafel zet en weet je… Wij braden ook regelmatig een lekkere rollade en doen dan verse pesto met wat slagroom door de jus.

Pasta pesto met rucola

Nu ik zelf pesto maak, wil ik écht nooit meer pesto uit een potje eten… De pasta pesto met rucola is een simpel (tussen)gerecht dat met een paar kleine toevoegingen (bijvoorbeeld gerookte kip, wat zachte geitenkaas of in knoflook gebakken champignons, een paar smaakvolle tomaatjes) ook als hoofdmaaltijd gegeten kan worden.

Ik kook zelf erg op gevoel, dus de precieze hoeveelheden van de ingrediënten verschillen nog wel eens.

Je kunt de pesto (als je er van af kunt blijven, bij ons is hij meteen op) een paar dagen bewaren in de koelkast in een potje met deksel. Giet er altijd een laagje olijfolie overheen… En dan… lekkere boterhammetjes met geitenkaas of kipfilet en pesto.

Bereidingswijze

Kook de spagetti met wat zout en een scheutje olie. Maak ondertussen de pesto door de ingrediënten goed te vermengen. De smaak komt met een vijzel beter tot z`n recht, met een staafmixer gaat natuurlijk ook, zie hierboven.
Leg de rucola speels op een paar grote borden. Schep een mooie hoeveelheid afgegoten spagetti op de borden en doe daar twee eetlepels pesto overheen. Heerlijke eenvoud!

Serveertips

Serveren met versgemalen peper en zeezout, een scheutje goede balsamico-azijn en wat net-gerapste Gran Padano.
Variatie kan bijvoorbeeld met gerookte kip, wat zachte geitenkaas of in knoflook gebakken champignons, een paar smaakvolle tomaatjes en wat warme geroosterde pijnboompitjes. Een soepje erbij serveren kan natuurlijk ook!

Ingrediënten (Pasta) Pesto

Spagetti (bio-volkoren, indien verkrijgbaar)
Twee handen vol rucola
Een scheutje balsamicoazijn

Voor de finishing touch:

Vers geraspte gran padano en vers gemalen peper en zeezout naar smaak

Voor de pesto:

  • Een flinke plant verse basilicum
  • Circa 2 tenen knoflook
  • Een paar eetlepels extra vierge olijfolie (hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder)
  • Twee eetlepels net geroosterde pijnboompitjes
  • Gran padano (ongeveer 120 gram ) en
  • Versgemalen zwarte peper

Verwarmen van het schip vroeger en nu

Is het koud aan boord van een schip? Nee!
Vroeger was het wél koud aan boord….
Ik citeer uit de aantekeningen van meneer Dalsum, de schoonzoon van de oud-eigenaren Froukje en Herman Zwalué. Van Dalsum schreef tientallen verhalen over de leven aan boord van de tjalk Zuiderzee een paar decennia geleden:
“De roef werd ’’s winters verwarmd met een kleine kolenkachel. De kolen werden bewaard in het herf, dat is de bergplaats onder de eerste twee luiken van de luikenkap. Het achteronder was klein: twee bedsteden en een klein vloertje ertussen. In de ene bedstee sliepen de ouders en in de andere de twee dochters. Ook hier was het ’’s winters erg koud. De waterdamp bevroor aan de wanden en bij dooi werd alles vochtig. Voor het slapen gaan werd dan een petroleumstelletje aangestoken om het nog iets warm te krijgen bij het uitkleden. In de zomer was het broeiend warm, wat vooral bij ziekte een ramp was…”

“Verlichting werd verzorgd door een petroleumlampje, evenals de boordlichten. Als je aan de tafel zat te werken of te lezen hing de lamp vlak boven je hoofd. De lamp geeft veel warmte. Als het regende kan de glazen koekkoek niet open en in de zomer was het dan erg warm in de roef. Zo’n lamp kon ook gaan loeven en als dat gebeurde als er niemand in de roef was, was de ramp niet te overzien. Overal zaten dan zwarte, vieze, vette vlokken, krijg dat maar eens weg.”

In onze beginjaren op de Zuiderzee….

Een tiental jaar geleden, gebruikten wij de petroleumlamp ook regelmatig om het roefje te verwarmen.  Op een gewone dag stond het lampje inderdaad wat hoog en begon te loeven. Het plafond moest dus nodig weer schoongemaakt worden. Zo zijn veel oude verhalen heel herkenbaar voor ons.

De centrale verwarming (gasolie-ketel) stond in die tijd een paar uur per dag aan op lage stand.
De meeste warmte kwam van de kachel in het voormalige vrachtruim. De ketel water stond hierop te koken, zodat we altijd warm water hadden voor de afwas en een vers kopje koffie.

Houtkachel aan boord van schip in winter

Verwarmen van het schip in de winter.

Verwarmen na de verbouwing

Een aantal jaar geleden hebben we de Zuiderzee volledig verbouwd. Met goede isolatie, een stevige ondervloer, overal nieuwe radiatoren en natuurlijk een mooie, zuinige houtkachel! Het is binnen no time dus heerlijk warm op de Zuiderzee!