Brainstormen bij de houtkachel op een zeilschip

Is het koud aan boord van een schip? Nee!
Vroeger was het wél koud aan boord….
Ik citeer uit de aantekeningen van meneer Dalsum, de schoonzoon van de oud-eigenaren Froukje en Herman Zwalué. Van Dalsum schreef tientallen verhalen over de leven aan boord van de tjalk Zuiderzee een paar decennia geleden:
“De roef werd ’’s winters verwarmd met een kleine kolenkachel. De kolen werden bewaard in het herf, dat is de bergplaats onder de eerste twee luiken van de luikenkap. Het achteronder was klein: twee bedsteden en een klein vloertje ertussen. In de ene bedstee sliepen de ouders en in de andere de twee dochters. Ook hier was het ’’s winters erg koud. De waterdamp bevroor aan de wanden en bij dooi werd alles vochtig. Voor het slapen gaan werd dan een petroleumstelletje aangestoken om het nog iets warm te krijgen bij het uitkleden. In de zomer was het broeiend warm, wat vooral bij ziekte een ramp was…”

“Verlichting werd verzorgd door een petroleumlampje, evenals de boordlichten. Als je aan de tafel zat te werken of te lezen hing de lamp vlak boven je hoofd. De lamp geeft veel warmte. Als het regende kan de glazen koekkoek niet open en in de zomer was het dan erg warm in de roef. Zo’n lamp kon ook gaan loeven en als dat gebeurde als er niemand in de roef was, was de ramp niet te overzien. Overal zaten dan zwarte, vieze, vette vlokken, krijg dat maar eens weg.”

In onze beginjaren op de Zuiderzee….

Een tiental jaar geleden, gebruikten wij de petroleumlamp ook regelmatig om het roefje te verwarmen.  Op een gewone dag stond het lampje inderdaad wat hoog en begon te loeven. Het plafond moest dus nodig weer schoongemaakt worden. Zo zijn veel oude verhalen heel herkenbaar voor ons.

De centrale verwarming (gasolie-ketel) stond in die tijd een paar uur per dag aan op lage stand.
De meeste warmte kwam van de kachel in het voormalige vrachtruim. De ketel water stond hierop te koken, zodat we altijd warm water hadden voor de afwas en een vers kopje koffie.

Houtkachel aan boord van schip in winter

Verwarmen van het schip in de winter.

Verwarmen na de verbouwing

Een aantal jaar geleden hebben we de Zuiderzee volledig verbouwd. Met goede isolatie, een stevige ondervloer, overal nieuwe radiatoren en natuurlijk een mooie, zuinige houtkachel! Het is binnen no time dus heerlijk warm op de Zuiderzee!