Klederdracht
De specifieke lokale cultuur van het dorp is een van de reden waarom Volendam een favoriete toeristen attractie is. Vooral de Volendamse klederdracht, een van de best bewaarde drachten van Nederland, springt in het oog. In het dagelijks leven zie je de klederdracht steeds minder, maar een kleine minderheid draagt het nog steeds. Je zult al gauw horen dat de Volendammers een echt eigen dialect spreken. Opmerkelijk is dat daar waar omliggende dorpen en steden toch voornamelijk protestants zijn, Volendammers zijn veelal rooms-katholiek. Een ander gevolg van jaren lange isolatie.De Dijk
De Dijk, die aan de haven ligt, is absoluut de populairste attractie van het vissersdorp. Deze Dijk staat vol met terrasjes, restaurants en souvenirwinkeltjes en van boven zijn er prachtige uitzichten over de haven en het IJsselmeer. Het aflopen van de Dijk is voor vele Volendammers nog een favoriete bezigheid en een oude traditie. De haven zelf ligt vol met vissersboten en pleziervaartuigen. En natuurlijk ook met traditionele zeilschepen, die klaar liggen voor prachtige tripjes over het IJsselmeer.

Het centrum van Volendam, ook wel het Doolhof genoemd, staat vol met oude visserswoningen en is eveneens een bezoek waard. De smalle en kleine straatjes bieden een interessante kijk in het leven van honderd jaar geleden.

Toerisme
Het kan niet worden ontkend dat Volendam toeristisch is. Desalniettemin is het heerlijk om tijd in de voormalige ‘Parel van de Zuiderzee’, hoe Volendam vroeger werd genoemd, door te brengen. Een rondje langs het water en de haven maken, een visje happen op de Dijk en genieten van de traditionele atmosfeer. Al met al is een bezoek aan het unieke vissersdorp is een absolute aanrader. In het dorp zelf en haar directe omgeving kunnen vele verschillende overnachtingsmogelijkheden gevonden worden, van camping tot hotel en van bed & breakfast tot vakantiehuis.

Neem voor meer interessante vakantie en recreatie ideeën en tips eens een kijkje op de site van de VVV.