Alleen maar liefde

De NRC schrijft:
Historische vloot dreigt door corona te kapseizen.
De ‘bruine vloot’ van Nederland wordt bedreigd. Want nu de schippers vanwege corona niets verdienen, kunnen de schepen hun historische certificaten verliezen. „Als de schipper failliet gaat, dan gaat het schip mee.”

Ongelofelijk raak en waar…
We eten liever de hele winter bonen uit blik dan onze mooie, oude dame te laten verroesten. Alleen maar liefde!

Lees hier het artikel

Ongelofelijk

Ongelofelijk… dat is een zo allesomvattend woord op dit moment.

Voor ons is het ongelofelijk:
– Dat we jullie niet als gasten mogen ontvangen, een hand geven, in de watten mogen leggen en ons geliefde schip met jullie mogen delen
– Dat de schitterende en heldere luchten lonken naar onze witte zeilen en we de lucht niet kunnen/mogen vullen met het plaatje van ons 115 jaar oude zeilschip
– Dat we totaal niet kunnen overzien wanneer we weer samen de touwtjes in handen kunnen nemen en naast elkaar aan het roer staan.

We missen jullie! Tot gauw!

Zeilen bij zonsondergang

Zeiltocht bij zonsondergang

 

Stormdagen

De storm Ciara raast als dagen over West-Europa en dus over onze Zuiderzee en brengt de boel behoorlijk in beweging. De krachten stonden eerst op de achtertrossen en inmiddels is de lange koplijn aan de beurt. Met vijf (vrij nieuwe) landvasten moet de boel wel houden.
De winterhuik van het grootzeil heeft het niet overleefd, maar misschien kunnen we hier een handmatige reparatie aan wagen. De zeilnaalden liggen in de wachtstand.

Als ik zo naar onderstaande weerkaart van het KNMI kijk, zijn we nog niet helemaal klaar met dit lagedrukgebied. Aan de isobaren te zien zouden we over een paar dagen nog wel eens een noordwester stormpje kunnen meepakken. Ben benieuwd!

Weerkaart KNMI

Weerkaart KNMI

De zeilen van de Zuiderzee [voor kinderen]

Het zeilschip de Zuiderzee heeft drie zeilen.

Het grootzeil de kluiver en de fok.

Deze zeilen vangen de wind op en daardoor ga je vooruit.

De zeilen worden omhoog getrokken met een touw en daarmee laten we hem ook zakken.

Daarna maak je een knoop om het touw vast te maken.

Bedankt voor het lezen en fijne feestdagen.

Groetjes Feia.

 

 

Zeilen in de winter

Teamuitje winter zeilen

Teamuitje zeilen in de winter

Winterlicht zeilen

Zeilen op de Gouwzee met prachtig winterlicht

Zeilen hijsen winter

Zeilen hijsen in de winter

Zeiltocht in de winter

Zeiltocht in de winter

Prachtig winterlicht – mooie vergezichten – uitzonderlijke stilte op het water

Zeilen in de herfst en winter. Natuurlijk is het scheepsruim van de Zuiderzee van binnen heerlijk warm, zelfs met verwarmde garderobe en toiletten!
Al onze zeiltochten zijn te boeken in de herfst en winter. En we maken natuurlijk graag een winter-special op maat met warme choco, rum en snert! Wil je met ons zeilen op het IJsselmeer?

 

De Zuiderzee in de 2e Wereldoorlog

Een paar weken geleden bezochten we Neeltje weer eens, schippersdochter van de schipper die de Zuiderzee van 1928 tot eind jaren ’70 heeft gehad. Neeltje is aan boord geboren en heeft altijd heel veel te vertellen over het schip en wat ze samen allemaal meemaakten. Het is elke keer fantastisch om haar als tijdgetuige te spreken over onze wederzijdse grote, ijzeren liefde. Dit keer vertelde ze bijvoorbeeld dat ze in 1942 100 dagen ingevroren hebben gelegen in Stavoren met tarwe als lading. Ze ruilden die winter tarwe tegen lessen van een juffrouw.

Ze maakten heel veel mee in de oorlog. Op een nacht, liggend in Amsterdam maakte Neeltjes vader zijn zwager/matroos wakker omdat hij voelde dat hij het schip naar een andere plek moest verhalen. ’s Ochtends kwam de politie hen feliciteren. Er waren bommen gevallen op de plek waar ze een paar uur eerder nog lagen!