Stormdagen

De storm Ciara raast als dagen over West-Europa en dus over onze Zuiderzee en brengt de boel behoorlijk in beweging. De krachten stonden eerst op de achtertrossen en inmiddels is de lange koplijn aan de beurt. Met vijf (vrij nieuwe) landvasten moet de boel wel houden.
De winterhuik van het grootzeil heeft het niet overleefd, maar misschien kunnen we hier een handmatige reparatie aan wagen. De zeilnaalden liggen in de wachtstand.

Als ik zo naar onderstaande weerkaart van het KNMI kijk, zijn we nog niet helemaal klaar met dit lagedrukgebied. Aan de isobaren te zien zouden we over een paar dagen nog wel eens een noordwester stormpje kunnen meepakken. Ben benieuwd!

Weerkaart KNMI

Weerkaart KNMI

De zeilen van de Zuiderzee [voor kinderen]

Het zeilschip de Zuiderzee heeft drie zeilen.

Het grootzeil de kluiver en de fok.

Deze zeilen vangen de wind op en daardoor ga je vooruit.

De zeilen worden omhoog getrokken met een touw en daarmee laten we hem ook zakken.

Daarna maak je een knoop om het touw vast te maken.

Bedankt voor het lezen en fijne feestdagen.

Groetjes Feia.

 

 

Zeilen in de winter

Teamuitje winter zeilen

Teamuitje zeilen in de winter

Winterlicht zeilen

Zeilen op de Gouwzee met prachtig winterlicht

Zeilen hijsen winter

Zeilen hijsen in de winter

Zeiltocht in de winter

Zeiltocht in de winter

Prachtig winterlicht – mooie vergezichten – uitzonderlijke stilte op het water

Zeilen in de herfst en winter. Natuurlijk is het scheepsruim van de Zuiderzee van binnen heerlijk warm, zelfs met verwarmde garderobe en toiletten!
Al onze zeiltochten zijn te boeken in de herfst en winter. En we maken natuurlijk graag een winter-special op maat met warme choco, rum en snert! Wil je met ons zeilen op het IJsselmeer?

 

De Zuiderzee in de 2e Wereldoorlog

Een paar weken geleden bezochten we Neeltje weer eens, schippersdochter van de schipper die de Zuiderzee van 1928 tot eind jaren ’70 heeft gehad. Neeltje is aan boord geboren en heeft altijd heel veel te vertellen over het schip en wat ze samen allemaal meemaakten. Het is elke keer fantastisch om haar als tijdgetuige te spreken over onze wederzijdse grote, ijzeren liefde. Dit keer vertelde ze bijvoorbeeld dat ze in 1942 100 dagen ingevroren hebben gelegen in Stavoren met tarwe als lading. Ze ruilden die winter tarwe tegen lessen van een juffrouw.

Ze maakten heel veel mee in de oorlog. Op een nacht, liggend in Amsterdam maakte Neeltjes vader zijn zwager/matroos wakker omdat hij voelde dat hij het schip naar een andere plek moest verhalen. ’s Ochtends kwam de politie hen feliciteren. Er waren bommen gevallen op de plek waar ze een paar uur eerder nog lagen!

Jan Haringweekend – dag meezeilen

Zeilvloot Monnickendam 4e Gymnasium

Zeilschepen bij Monnickendam

Wil je tijdens de Jan Haringrace eens kijken hoe zo’n wedstrijd er vanaf het water uit ziet? Wij zeilen komende zondag een meezeiltocht vanuit Monnickendam. Onze meezeildagen beginnen met een kennismaking en een uitgebreide instructie over het zeilen. Daarna gaan de trossen los en zetten we buiten de haven de zeilen. Als het goed is, zijn we al snel in de buurt van de wedstrijd en kunnen daar zien hoe het wedstrijdveld erbij ligt. Geen groot spektakel, want het is meestal een ruim parcours. We zeilen de wedstrijd zelf niet mee, dus zeilervaring is niet nodig om mee te zeilen.

Haven Monnickendam

In Monnickendam is veel te doen komend weekend. Zo is zondag 7 juli 2019 de jaarlijkste Jan Haring Palingrookwedstijd. Me ca 130 deelnemers een heel geur- en smaakspektakel. En mocht je zaterdag 6 juli al in Monnickendam zijn, kun je genieten van het Meezingfestival rond de haven.

Meezeilen op de Zuiderzee kan zondag 7 juli van 10 tot 16 uur – Reserveer hier je tickets voor de zeiltocht.

Even geen Brahms maar een shanty

Afgelopen dinsdag was het zeiluitje van de Cantorij Monnickendam. Normaal zingen we met z’n allen vierstemmige Oratoria, zoals de Messiah van Händel, de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Weihnachts, de Matthäus of Johannes Passion van Bach of das Deutsche Requiem van Brahms. Dit keer mochten de koorleden de zeilen hijsen, dus pasten we het repertoire een klein beetje aan met een shanty. Heel kort, dat dan wel. Onze stemmen toch een beetje sparen voor de woensdagavond-repetitie (en gewoon eens genieten van het buitenzijn).

Na de hitte op het land was het op het water heerlijk en er stak een verfrissend noordwester op, waar we allemaal goed gebruik van hebben gemaakt. Zowel zeiltechnisch als afkoeltechnisch :-).